Miljömål

På Arctic Paper vill vi att industriella processer ska ha lägsta möjliga påverkan på miljön. Vår strategi är att ligga steget före officiella krav genom att implementera ett aktivt miljöhanteringssystem och kontinuerligt förbättra våra miljöstandarder.

Minskat ekologiskt fotavtryck

Arctic Papers pappersbruk ligger i vackra naturområden nära vattendrag. Därför har miljöhänsyn när det gäller produktion och transporter kommit att bli vår högsta prioritet. Ta till exempel Munkedals bruk. Som en konsekvens av vårt ekologiska tänkande är detta bruk idag ett av de renaste i hela världen.

Munkedals bruk är ett av de renaste i hela världen

Arctic Paper S.A. har ett långvarigt engagemang när det gäller miljömässig hållbarhet. Vi är stolta över att kunna erbjuda återvinningsbara produkter som huvudsakligen tillverkats av förnybara resurser. Vi strävar efter att minimera den negativa effekten av vår produktion genom att anta och uppmuntra hållbara metoder genom hela leveranskedjan. Ledningssystemet ISO 14001 finns på alla våra bruk och fungerar som vägledning för vårt miljöarbete. Alla certifikat, liksom miljömässiga data, finns tillgängliga här på vår hemsida.

 

I vår produktionsprocess fokuserar vi vårt miljöarbete inom fyra huvudområden:

- Energiförbrukning
- Vattenförbrukning
- Avfall
- CO2-utsläpp

Energiförbrukning – Spara energi

På Arctic Paper arbetar vi kontinuerligt för att minska energin vi använder i våra processer. Idag ligger vår genomsnittliga användning på samtliga bruk inom eller under de nivåer som föreskrivs av EU-standarden, BAT (Best Available Technique).

 

Arctic Paper Grycksbos biobränsleanläggning som är baserad på träpellets producerar brukets totala behov av ånga. Utöver själva ångpannan innehåller anläggningen ett skrubberfilter och en turbin för att producera egen grön el. Övergången till biobränslen har resulterat i en årlig minskning av fossil koldioxid med ca 75 000 ton.

 

En nyligen genomförd investering kommer att öka energitillförseln som produceras genom miljövänlig vattenkraft vid Arctic Paper Munkedals bruk med 100 %, samtidigt som användningen av extern elektricitet minskar.

This_is_Arctic_Paper_green_white_2018_small.jpg

Kostrzyns totala energiförbrukning

710,786 MWh/år
2.61 MWh MWh per ton

Energin till kraftverket vid Arctic Paper Kostrzyn kommer från ett naturgasfält.

Vattenförbrukning – Återanvändning och rening av vatten

Återanvändning av vatten

 

På Arctic Paper minimerar vi vattenförbrukningen genom att återvinna stora mängder vatten. Vår nuvarande vattenförbrukning inom hela Arctic Paper Group är i genomsnitt mindre än 10 liter per 1 kg papper. Vid bruket i Munkedal används 3–5 liter, en förbrukning som är en av de lägsta i hela branschen.

 

Rening av vatten

 

Att värna om livet i de lokala älvarna ligger de som arbetar i Munkedal varmt om hjärtat. Utsläppet i vattendrag är bland de lägsta i branschen. På Arctic Paper Kostrzyn finns system på plats för effektiv rening av processvatten.

 

Arctic-Paper-Munkedals-Water-usage-2020_v2.jpg

Avfall – Hantering av avfall och återvinning

Hantering av avfall

 

Biosediment som uppfyller kriterierna för jordbruksanvändning återvinns på Arctic Paper Munkedal som markförbättringssubstrat, vilket skapar ett naturligt kretslopp.

 

Återvinning

 

För att använda våra råvaror och vår energi så klokt och ekonomiskt som möjligt har Arctic Paper utvecklat avancerade system för sortering och återvinning av material och återvinning av energi från produktionsavfall.

 

CO2-utsläpp – Minskning av koldioxidavtrycket

Minskning av koldioxidavtrycket

 

En av våra största utmaningar framöver består i att bekämpa den globala uppvärmningen. Lyckligtvis har papperstillverkning en låg inverkan på klimatförändringarna, eftersom växande friska skogar absorberar koldioxid. Likväl är minskade CO2-utsläpp från tillverkning och transport av papper en av de viktigaste aspekterna av Arctic Papers miljöarbete.

 

Några exempel på hur vi har lyckats minska koldioxidavtrycket:

  • Energiproduktionsprocessen på Arctic Paper Grycksbo är helt koldioxidneutral – detta tack vare användningen av biobränsle (träpellets) som genererar energi och värme. Med andra ord sker inga utsläpp alls av fossil CO2 i denna process, vilket är en viktig fördel vid köp av pappersvarumärket G som tillverkas vid bruket.
     
  • Bruket Arctic Paper Grycksbo har också minskat CO2-utsläppen från transporter av papper med mer än 40 % genom att använda transportörer mer effektivt, välja järnvägstransporter när det är möjligt och minska transportavstånden.
     
  • Vid bruket Arctic Paper Kostrzyn har enorma investeringar gjorts i moderna och effektiva energilösningar. Det förbättrade kraftverket drivs på naturgas som är mycket renare än olja och kol, och dess CO2-utsläpp från papperstillverkning har minskat med mer än 50 %. Idag är bruket självförsörjande på energi för uppvärmning och elektricitet.
     
  • Arctic Paper Munkedals bruk har tecknat ett 15-årigt kontrakt för installation och drift av en anläggning för avfall/biopanna med en kapacitet på 30 MV. Detta kommer att säkerställa lägre samt stabila och förutsägbara energikostnader med en minskning av CO2-utsläppen på 60 %.